|
AFTER SUN MOISTURIZER:
Güneş sonrası nemlendirici.
AHA (Alfa-Hidroksit Asit): Çoğu meyvelerden elde edildiği
için "meyve asitleri" olarak da adlandırılır. Cilt bakımında güçlü
bir yaşlılık önleyicidir. Düşük konsantrasyonlarda, ölü hücreleri
yok eder, yumuşak ve taze bir cilt oluşturur. Orta ve yüksek
konsantrasyonlarda ise kırışıkların azalması için elastin ve kolajen
üretimini uyarır.
ALBÜMİN: Yumurta akında bulunur ve ciltte bir tabaka bırakır.
ALDEHİT: Alkolleri oksitlendirme veya asitleri indirgeme yolu
ile elde edilen uçucu bir sıvı.
ALKALİN: Ph değeri 7den büyük olup asit olmayan madde.
ALLANTOIN: İyileştirici ve rahatlatıcı etkileri olduğu
söylenen botanik bir madde. Cilt için kullanılan kremlerde
kullanılan bir madde.
ALLERGEN (Allerjen): Alerjik reaksiyona neden olan madde.
ALOE VERA: Tahriş önleyici ve rahatlatıcı etkileri vardır.
Ancak, aloe değişken bir madde olduğundan, bu yararları için aloe
veranın taze bitkisinden veya sıkıca kapatılmış koyu bir kapta
soğutularak korunulan saf bir aloe ürününden elde edilir.
ALTHEA: Cilt için yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkileri olduğu
söylenen bir kök.
AMİNO ASİT: Proteinler amino asitlerden oluşur. Cilt bakım
ürünlerinde, pek çok çeşidi bulunan bu madde, su tutucu ajan olarak
kullanılır. (Bknz: Protein)
ANTI-ÂGE ÜRÜNLER: Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatan
ürünler. Yenileyici ve besleyici etkiye sahip olan bu ürünler erken
yaşlanmaya karşı cildi güçlendirip korur.
ANTIBAKTERIAL: Özellikle yüzde kusurlar oluşturan bakteriler
olmak üzere, her tür bakterinin oluşmasını engelleyen maddeler.
ANTI-CERNE: Göz altı morluklarını, yüzdeki renk
farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.
ANTİOKSİDAN: Oksijen, güneş ışını veya herhangi diğer bir
kaynağın zararlı etkilerini azaltabilen maddedir. Ancak,
antioksidanların kırışıkları önlediği konusunda herhangi bir kanıt
yoktur; bunların cilt üzerinde öncelikli etkileri iltihap ve
kızarıklıkları azaltmalarıdır. Antioksidanlar birçok bitki özü,
vitaminler ve sentetik maddeler içerir.
ANTI-RIDES ÜRÜNLER: Kırışık giderici ürünler. Ciltteki
sarkmaları toparlar, cilt tabakalarını derinlemesine yeniler ve
kırışıklıkları silikleştirir.
APRÈS-SOLEIL HYDRATANT: Güneş sonrası nemlendirici.
AROMATERAPİ: Bedensel rahatlama sağlamak için vücut bakımında
temel yağların kullanılması.
ASKORBİK ASİT: Solüsyon halinde değişken sayılan ve cilt
kızarıklığına sebep veren, C vitamininin bir türüdür.
AUTO-BRONZANT: Güneşsiz bronzlaştırıcı.
AZULENE: Alman papatyasından elde edilen ve yatıştırıcı
özellikleri olan bir ajan.
B
BARIUM SULPHATE: Kozmetikte beyazlatcı bir ajan olarak
kullanılan bir mineral. Cildi tahriş etme olasılığı vardır.
BENTONITE: Kozmetikte emici olarak kullanılan kile benzer bir
materyal. Cildin kurumasına sebep olabilir.
BENZEPHENONE-3: "Oxybenzone" olarak da adlandırılır. Güneşin
UVB ve bazı UVA ışınlarına karşı koruyucu olarak kullanılan bir
ajan.
BENZOIK ASİT: Cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir
prezervatif (koruyucu). Diğer bazı prezervatif maddelere oranla daha
az tahriş edici sayılır.
BENZOYL PEROXIDE: Akne tedavisinde sıkça kullanılan
anti-bakteriyel bir madde.
BETACAROTEN: Potansiyel iyi bir antioksidan.
BETA-GLUCAN: Cildin doğal defans mekanizmasını güçlendirdiği
rapor edilen ve mayadan elde edilen yeni bir madde.
BETA-HİDROKSİT: Alfa-hidroksitten daha ufak bir molekül
boyuna sahip olan arındırıcı bir ajan.
BIOFLAVONOID: Genellikle narenciye bitkilerinden elde edilen
ve antioksidan, yatıştırıcı etkileri olan bir madde.
BIOTIN: Diğer adıyla H vitamini. Vücutta, bazı bağırsak
bakterileri tarafından üretilen ve suda eriyebilen bir vitamindir. B
kompleks grubundan olan bu vitamin metabolizmadaki
karbonhidratların, yağların ve amino asitlerin ihtiyacıdır. Yüzeysel
uygulamada cilt için yararı bulunmamıştır.
BOTOX: Botulinum toxininin ticari adı. Az miktarlarda
kullanılarak belli bir süre için kasları felç ederek kırışıklık ve
çizgilerin giderilmesinde kullanılan madde.
CALCIUM ASCORBATE: C Vitamininin bir şekli; yüzeysel veya
içilerek kullanımıyla ilgili çok az bilimsel araştırma vardır.
CALCIUM CARBONATE: Kozmetikte emici olarak kullanılır. Günlük
kullanımda tebeşir olarak anılır.
CALCIUM GLUCONATE: Kalsiyum vücut için gerekli bir
mineraldir. Az da olsa, yapılan araştırmalar yüzeysel uygulamalarda
bu mineralin iyi bir iltihap giderici (anti-enflamatuar) ve tedavi
edici olduğunu göstermiştir.
CALENDULA: İyileştirici, yatıştırıcı ve antiseptik etkileri
olduğu bilinen bir yumuşatıcı. Kuru cildin tedavisinde kullanılır.
CERAMIDES: Ciltte doğal olarak bulunan ve koruyucu bir set
oluşturarak su kaybına mani olan madde. Bu madde sentetik olarak da
üretilerek cilt bakım ürünlerine katılmaktadır.
CITRONELLA YAĞI: Sabun ve deodorantlarda yaygın olarak
kullanılan bir antiseptik. Böcek savar etkisi de vardır.
CONCEALER: Göz altı morluklarını, yüzdeki renk
farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.
D
DERMATITIS: Cildin tahriş olması, iltihaplanması.
DHA: Cildin üst tabakalarında bulunan amino asitlerle
reaksiyonu sonucu 2-3 saat içerisinde gerçekleşen bir kahverengi ton
oluşturur ve her yeni uygulamada renk derinliği sağlar.
DHEA: New England Tıp Gazetesi ‘nin bir haber yayını olan
HealthNews’a göre DHEA’nın ağızdan alınmasının faydası hakkında az
da olsa araştırmaların bulunduğuna işaret edilse de, birçok nedenden
dolayı yararından çok riskleri vardır. Büyük bir olasılıkla "dehydroepiandrosterone"
adında kuvvetli bir steroid hormon, yani testesteron ve östrojenin
kimyasal bir kuzenidir... DHEA testesterona dönüştürüldüğünden bunu
kullanan bazı kadınlarda yüz veya vücut kıllanması olabilir ve eğer
50 yaşlarının altında iseler mensturasyonları durabilir. DHEA’nın
ayrıca kalp hastalıkları riskini arttıran HDL (iyi kolesterol)
oranını kadınlarda azalttığı da gösterilmiştir. Cilde yüzeysel
uygulamada herhangi bir pozitif veya negatif etkisi bulunduğunu
gösteren bir araştırma yoktur.
DIHYDROXYACETONE (DHA): Kozmetikte kullanılan kendinden
bronzlaştırıcı bir ajan.
DONG QUAI: Düzensiz ay başı veya menopoz sorunlarını tedavi
etmek için kullanılan geleneksel bir Çin bitkisi.
EAU DE PARFUM: En yüksek konsantrasyonu olan koku. Bu nedenle
diğerlerine göre daha pahalıdır.

EAU DE TOILETTE: Konsantrasyonu daha düşük olan koku.
EDTA: Ethylenediaminetetraacetic asitin kısaltılmışı. Bu asit
kozmetik ürünlerinde kullanılan bir sabitleyicidir. Belli bir
formülün içindeki maddelerin bazı elementlerle (özellikle
minerallerle) birleşmesine mani olarak ürünün su gibi maddelerle
karşılaştığında doku, koku ve kıvam gibi istenmeyen değişikliklere
uğramasını önler.
ECZEMA: Cildin kızarmasına, kaşınmasına ve kabuklanmasına
neden olan bir cilt rahatsızlığı. Nedeni bilinmemektedir. Vücudun
herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Akut veya kronik olarak
görülebilen bu rahatsızlık genellikle reçeteli olarak satılan ve
harici olarak kullanılan iltihap giderici kremlerle tedavi edilir.
ELASTİN: Cilde esnekliğini veren ana bileşenidir. Güneşin
zararları ciltteki elastinin bozulmasına neden olabilir.
ELECTROLYSIS: Saç köklerini eritmek için kullanılan elektrik.
ERGOCALCIFEROL: D Vitamininin teknik adı.
ETHANOL: Alkol
F
FARNESOL: Bitkilerden elde edilen ve kozmetikte öncelikli
olarak kokularda kullanılan bir öz. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı
araştırmaların sonucunda antibakteriyal özellikleri saptanmıştır.
FLORALOZONE: Birçok sentetik koku bileşeninden biri.
FOLİK ASiT: B-vitamin kompleksinin parçasıdır. Ağız yoluyla
alındığında iyi bir antioksidan olarak kabul edilir. Bu yararı henüz
cilt üzerinde kanıtlanmamıştır.
G
GOMMAGE: Vücudu
ölü hücrelerden arındırma.
GELATİN: Bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte
kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan bir madde.
GİNGKO BİLOBA: Yelpaze biçiminde yaprakları olan bu süs
ağacı, kozmetik kullanımda antioksidan, iltihap giderici ve
kızarıklık önleyici özellikleriyle öne çıkar.
GLİSERİN: Bitkilerden veya sentetik olarak elde edilen
yapışkan bir sıvıdır. Yumuşatıcı, kaygan ve su tutucudur.
GLÜTAMİK ASİT: Buğday glüteninden elde edilen ve cilt için su
tutucu özellikleri olan bir amino asittir.
GLÜTAMİN: Bir amino asittir.
H
HAMİLELİK MASKESİ:
Alın, çene ve ağız çevresinde aşırı pigmentasyon nedeniyle oluşan
kahverengi lekeler. Genellikle hamileliğin 4. ila 5.ayları arasında
görüldüğü için bu adı almış.
HİPOALERJENİK: (Hypoallergenic) Kozmetik sanayiinde ürünün
cilt reaksiyonu ve/veya hassasiyetine ve alerjiye neden olmayacağını
göstermek için kullanılan bir terim. Ancak, üreticilerin bu
iddialarını kanıtlamaları henüz bir standart veya yasaya
bağlanmadığından bu tür ürünlerde çok dikkatli olunması gerekir.
HOELEN: Yüzeysel (harici) olarak uygulandığında
antibakteriyel, koruyucu, yara iyileştirici ve su birleştirici
özellikleri vardır.
HUMECTANT: Su birleştirici ajan.
HYALURONIC ASİT: Cilt bakımı ürünlerinde iyi bir su
birleştirici olarak kullanılan cilt dokulsu bileşeni.
HYDRATANT: Nemlendirici.
İ
INOSITOL: Ciltte su birleştirici özellikleri olabilen lesitin
bileşeni. Çoğunlukla B Vitaminiyle karıştırılmasına rağmen vitamin
değildir.
ISOPROPYL LANOLATE: Lanolinden elde edilen ve kozmetikte
kıvam verici ve yumuşatıcı olarak kullanılan bir madde.
IN VITRO: Kelime anlamıyla "camda" anlamına gelir.
Biyokimyasal bir işlemin canlı bir organizmada değil de tüp ve
benzeri yerde gerçekleştiğini gösterir.
IN VIVO: Kelime anlamıyla "canlıda" anlamına gelir. Biyolojik
veya kimyasal bir işlem veya reaksiyonun yaşayan bir hücre,
organizma, hayvan veya insanda gerçekleştirildiğini gösterir.
JELATİN: Bitki
veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı ajan
olarak kullanılan bir maddedir.
JOJOBA YAĞI: Uçucu olmayan tüm bitki yağlarına benzer bir
yumuşatıcıdır.
KAOLİN: Kozmetikte emici özellikleri nedeniyle kullanılan
kile benzer doğal bir mineral (alüminyum silikat).
KAPATICI: Göz altı morluklarını, yüzdeki renk
farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.
KATRAFAY YAĞI: Tahriş giderici özellikleri olduğu söylenen
yumuşatıcı bitkisel bir yağ.
KERATİN: Derinin boynuzsu katmanındaki (üstderinin en üst
katmanı) lifsi protein. Keratin, tırnaklarımızın ve vücudumuzdaki
kılların en önemli yapısal maddesidir.
KERATOZ: Üst derideki boynuzsu katmanın düzensiz olarak
kalınlaşması.
KOENZİM Q10: Cilt bakım ürünlerinde bir antioksidan.
KOLAJEN: Doku hücrelerinin aralarındaki boşlukları dolduran,
son derece esnek yapıdaki lifsi protein. Fibroblast denilen özel
hücreler tarafından üretilen kolajen, yaşın ilerlemesiyle birlikte
esnekliğini kaybetmeye başlıyor.
L
LAKTAT: Kozmetikte yumuşatıcı, kalınlaştırıcı ajan veya yağ
olarak kullanılan doğal veya sentetik maddeler.
LAKTİK ASİT: Sütten veya sentetik olarak elde edilir. Cilt
hücrelerini bir arada tutan maddeyi kırar ve cilt yüzeyindeki
hücreleri bölerek döker.
LANOLİN ALKOL: Alerjiye saf lanolinden daha az neden olduğu
sanılan ve lanolinden elde edilen bir yumuşatıcı.
LANOLİN: Koyunların yağ bezlerinden elde edilen bir maddedir.
Bazı bünyelerde alerji yaratabilir ancak kuru cilt için çok iyi bir
yumuşatıcı olarak kabul edilir.
L-ASKORBİK ASİT: İyi bir antioksidan.
LİPİD: Yağ, yağ asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem de
ciltte bulunan çok çeşitli maddeye denir. Cilt bakım ürünlerinde,
bunlar yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlar olarak kullanılırlar.
LİPOZOM: Bir madde değil, bir taşıyıcı sistemdir; bazı
maddeleri tutup, cilt tarafından emildikten sonra cilde geçirebilme
özelliği vardır.
MAGNEZYUM: Güçlü emici özelliklerinin yanı sıra dezenfektan
etkileri de olan bir mineral.
MAGNEZYUM ALÜMİNYUM SİLİKAT: Kozmetikte kalınlaştırıcı bir
ajan ve toz olarak kullanılabilen kuru, beyaz bir madde.
MAGNEZYUM ASKORBİL PALMİTAT: C Vitamininden elde edilir ve
kuvvetli bir antioksidandır.
MELANİN: Koyu kahverengi pigment. Fazlalığı tenimizin koyu renk,
azlığı ise açık olmasını sağlar.
MOISTURIZER: Nemlendirici.
N
NEOPENTANATE: Kozmetikte kalınlaştırıcı ajan ve yumuşatıcı
olarak kullanılır.
NYLON-12: Emici ve kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan toz
halinde bir madde.
PANTENOL: B kompleks vitamininden türetilmiş bir maddedir.
Kalın, şurupsu bir yapısı ve nemlendirici özelliği vardır.
Yumuşatıcı olarak da kullanılır.
PEELING: Yüzü ölü hücrelerden arındırma.
pH: Çözeltilerin asit, nötr veya alkali olma özelliğini
gösteren değer. Organizmamızdaki tüm sıvılar belirli pH değeri
taşırlar. Nötr pH değeri 7,0'dır.
PİGMENT: Dokulara gerçek rengini veren madde
R
RETİNOL: A vitamininin daha saf ve asitsiz halidir. Cildi
yenileme özelliğine sahiptir.
S
SELF-TANNING:
Güneşsiz bronzlaştırıcı.
SERAMİD: Tabii olarak oluşan cilt yağları. Cilt bakımı
ürünlerinde kullanıldıklarında, su tutucu olarak faydalıdırlar.
SERBEST RADİKALLER: İç ve dış etkenlerle cilt dokusunda
oluşan ve sabit olmayan moleküler parçacıklardır. Serbest
radikaller, hücrelere saldırarak yapılarını bozar.
SİLİKAT: Kuvvetli emicilik ve kalınlaştırıcılık özellikleri
olan inorganik bir tuz.
SİLİKON: Silisten (kum bir silistir) elde edilmiş bir madde.
Eşsiz sıvı nitelikleri silikona kayganlığını verir ve farklı
formlarda tende ipek gibi hissedilebilir, yumuşaklık verebilir ve
cilt ıslansa bile iyi su tutan bir ajan olabilir.
SİTRİK ASİT: Narenciyeden elde edilir ve ürünlerin pH
derecelerinin fazla alkalin olmasını önlemek için kullanılır.
SORBİTOL: Doğal kaynaklardan sentetik olarak elde edilebilir.
Kalınlaştırıcı ve kayganlık verici bir ajandır. Gliserine benzer.
SPF ( Sun Protection Factor): Güneş koruma faktörü.
T
TALK: Emici olarak kullanılan toz halinde mineral ve
preslenmiş veya toz halinde olan çoğu pudranın bazı. Talk çoğunlukla
eleştirilen ve kullanılmaması önerilen kozmetik maddelerindendir.
Bunun asıl nedeni 1990larda yayınlanan araştırmalarda talkın vajinal
kullanımlarda yumurtalık kanserini artırma riskidir. Ancak kozmetik
kullanımda talkın böyle bir risk faktörü yoktur.
TİTANYUM DİOKSİT: Kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı,
yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak kullanılan bir
mineraldir. Cildi UVA ve UVB radyasyonundan korur ve cildi tahriş
etme riski yoktur.
TRİGLİSERİT: Kozmetikte yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajan
olarak kullanılır.
V
VİTAMİN A: İyi bir antioksidan.
VİTAMİN C: İyi bir antioksidan.
VİTAMİN D: Antioksidan.
VİTAMİN E: Bazı insanlarda alerjiye neden olabilmesine rağmen
en güvenilir antioksidanlardandır.
VİTAMİN K: Kozmetikteki ana kullanımı göz çevresindeki
halkaların koyuluklarını ve yüzeysel kılcal damarların görünümünü
azaltmasıdır. Buna rağmen K vitamininin cilt bakımının herhangi bir
evresinde işlevsel olduğunu kanıtlayan bağımsız bir araştırma
yoktur.
Y
YEŞİL ÇAY: Tahriş önleyici özellikleri de olan bir anti-oksidan.
YAĞLAR: Yağ, yağ asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem
de ciltte bulunan çok çeşitli maddeye denir. Cilt bakım ürünlerinde,
bunlar yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlar olarak kullanılırlar.
Z
ZEDOARİ YAĞI: Cilde tahriş edici etkileri olan kokulu bir
yağ. Buna rağmen, bu yağın antioksidan ve tahriş/iltihap giderici
etkileri olduğunu gösteren çalışmalar da vardır.
ZEOLİTE: Kozmetikte emici olarak kullanılan mineral
gruplarından biri. Kanseri önleyici etkileri olduğu da
söylenmektedir.
Bize elişi örneklerinizin resimlerini gönderin sitemizde
yayınlayalım.
Mail adresimiz hamaratkadincom@hotmail.com
|